Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bez Bebek

BEZ BEBEK

Bez bebek yapımı önce batıl inançlar ile yapılmış sonradan mesleğe dönmüştür. Genelde çocukların oynaması ve oyalanması için yapılmasının yanı sıra bebeği olmayan bayanların çocuk özlemini dolaylı yoldan ifade etmek için de yapılmıştır. Aksaray ve çevresine baktığımızda bez bebek yapımı günümüzde turistik amaçla yapıldığı görülmektedir. Özellikle de yapıldığı yörenin yöresel kıyafetlerinin giydirilmesi bebeklere ayrı bir özellik kazandırmıştır. Saratlı kasabasında yapılan bebekler de kasabanın yöresel kıyafetleri ile yapılan bebekler turistlere satılarak ev ekonomisine de destek olmaktadır.

Yapılan alan araştırması ile bez bebek yapımında kullanılan araç ve gereçler, malzemeler ve yapım aşamaları ile ilgili fotoğraf, video ve röportaj yolu ile veri toplanmış, toplanan verilerin paylaşımı amaç edinilmiştir.

Folklorik kıyafetli yapma bebekler, memleketlerinin folklorik kültürünü tanıtan, geçmişe ve geleceğe kültürel köprü atabilen uluslararası kültür alışverişini sağlayan konu olmakla önem kazanmaktadır.

Nitekim el yapımı bebeklerle folklorik zenginlikleri gelecek kuşaklara ötürürken dünü bugüne, bugünü yarına aktarmak ve bu arada yepyeni bir iş kolu yaratmak mümkündür. Bu anlamda boş zamanların ve artık iş gücünün değerlendirilmesi ile aile ekonomisine katkıda bulunulmasını sağlamak, geleneksel kıyafetlerle ilgili kültürel mirası belgelemek, folklorik bebeklerin yapılış amacını ortaya koymaktadır.

Türkiye’de evlerde yapılan basit bebeklerle fazla gelişmemiş plastik menşeli piyasa bebeklerinin haricinde turizmde yegâne pazarlama sahası bulunan eşyalar, folklorik giysili yapma bebeklerdir.

Bebekler genellikle 25-30 cm uzunluklarında olup anahtarlık veya süs eşyası olarak da yapılanlarda vardır.