Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Eskil

Eskil’de tarihi kalıntılara baktığımızda yörenin tarihinin Eski Tunç Çağına yani MÖ 3. yüzyıla kadar uzandığını görebiliriz. Yörede yapılan yüzey araştırmalarına bakıldığında ilk olarak karşımıza Böget köyündeki Böget höyüğü ve Hitit barajı olan Böget barajı karşımıza çıkar. Höyük; Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Helenistik ve Roma devirlerinde iskân edilmiştir. Tosun, Güneşli, Seppınarı, Ortakuyu (Komitanus Harabeleri), Köşk, Çukuryurt, Hacıeyvatlı (Hüyüklü), Mutlu, Çulfa, Sağsak yaylalarındaki höyükler ile buralardan bulunan mimari eser döküntüleri, taş ve pişmiş toprakla yapılmış irili ufaklı heykelcikler Eskil ve çevresinde tarihi devirlerin çok eskiye gittiğini gösteren deliler olarak günümüzde karşımıza çıkar. Bağdat yolu olarak bilinen tarihi yolun taş döşeli kısımlarını ilçenin Bayramdüğün köyünde görmek mümkündür. Ayrıca Eşmekaya kasabasının “Erdoğdu” mevkinde eskiden insanların yaşadıklarına dair belirtiler bulunan yeraltı şehir harabeleri bulunmaktadır.

Daha eski kaynaklarda da Eski - İl olarak geçen Eskil’in ilk kurulduğu yer bugün Gâvuröreni olarak bilinen ve Tuz Gölü'nün yakınında bulunan mevkidir. Anadolu’da Selçuklu hakimiyeti ile birlikte Sultan II. Kılıçarslan tarafından Eskil ve çevresine Türk boyları yerleştirilerek bölge Türkleştirilmiş ve Karaman vilayetine bağlanmıştır. Ayrıca Eskil merkez konumda Selçuklulardan kalma "Ulu Camii" bulunmaktadır.

Eskil, Tuz Gölü’nün güneyinde Aksaray'a 67 km mesafede olup genel olarak düz bir ova üzerine kurulmuştur. İlçenin yüz ölçümü Harita Genel Müdürlüğü verilerine göre 1701 km² rakımı 980 metredir. Nüfusu TÜİK verilerine göre 27.151'dir. Tamamen düz bir ova üzerine kurulu bulunan Eskil'de doğal su kaynakları, dağlar ve tepeler bulunmamaktadır. İklimi karasal iklim olduğu için yazları sıcak ve kurak, kışları sert ve soğuktur. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. İlçe Merkezinin kuzeyinde tuz gölüne kadar olan saha bataklık ve sazlıktır. Halk genelde tarımla uğraşmakta; buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştirmektedir.

Bağlı Köy ve Kasabalar:

Başaran
Bayramdüğün
Büğet
Celil
Çukuryurt
Eşmekaya
Filikçi
Gümüşdüğün
Güneşli
Katrancı
Kökez
ve Sağsak'dır.

Önemli Telefon Numaraları:

- Kaymakamlık: (0382) 411 4346
İlçe Belediye Başkanlığı: (0382) 411 4005
İlçe Jandarma Komutanlığı: (0382) 411 4006
İlçe Emniyet Amirliği: (0382) 411 5300
İlçe Devlet Hastanesi: (0382) 411 5294