AKSARAY AKHİSAR KÖYÜ HASIR DOKUMACILIĞI
Akhisar Köyü, Aksaray’ın Merkez ilçesine bağlıdır. Ankara da kadim arşivinde 131 numarada kayıtlı, üçüncü Murat adına yazılan defterde bu köy, Hasan Dağı nahiyesine bağlı olarak gösterilmiştir. Eski Akhisar kayalar içerisinde sarp bir yerdedir. Mağara çoktur. Kale kalıntıları vardır. Çanlı Kilise’nin yer aldığı köyün ve çevresinin çok eski bir tarihi vardır. Üstündeki kayalarda gemi tokası olduğu söylenirse de bunların kale kapısı kalıntıları olduğu sanılmaktadır. Akhisar Köyünün genel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup; köyün ekili arazisi Hasandağı bölgesindeki köyler arasında en geniş arazilerdendir. Yarı sulu tarım yapılmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünler arasında, tahıl ürünleri başta olmak üzere endüstri bitkilerinden şeker pancarı, ayçiçeği, mısır ve yemlik bitkiler yetiştirilmektedir. Yetiştirilen ürünlerin büyük miktarı satılarak önemli bir gelir kaynağını teşkil etmektedir. Hayvancılık yönünden ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Elde edilen süt ve peynirler satılarak aile bütçelerine ek gelir sağlanmaktadır.
Aksaray Akhisar Köyü’n de hasır örme sanatının başlangıç tarihi net olarak bilinmemekle beraber hemen hemen köyün kurulması tarihine bağlanmaktadır. Hasır örme bir dönem geçim kaynaklarından biri iken günümüzde bu meslekle uğraşan kişi sayısının büyük oranda azaldığı görülmektedir. Ham maddesini doğadan elde edilen hasır örmeciliği gelişen teknoloji, sanayinin büyümesi ile hazır üretim gibi önüne geçilemeyen sebeplerden dolayı eski önemini kaybetmiştir.
Günümüzde kasabada bu meslekle uğraşanlar olsa da hasır örme sanatı da diğer el sanatlarımız gibi özellikle de gençlerimizin ilgisizliğinden ve el emeğinin hak ettiği değeri almaması sonucu kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Köyde bu mesleği icra eden bayanlarla yapılan görüşmelerde bu mesleği gelecek nesillere bırakma gayreti içinde oldukları görülmektedir. Hasır örme sanatı ile bugün bile elde edilen kazançlar aile ekonomisine katkı sağlamaktadır.